wtorek, 19 czerwca 2018

Zielnik Przemyski - syrop z kwiatów czarnego bzu



Zioła w tym roku zapełniły swoją obfitością majowe łąki i zbocza. Warto w te dni wybrać się za miasto i korzystać z darów natury. Mamy za sobą już sezon na miody z mniszka lekarskiego i syropy z akacji, bo te właśnie zaczynają przekwitać.
A może ktoś jeszcze zdąży /przepis wraz z instrukcją znajdziecie np. Na FB na stronie: Kuchnia u Basi- Smaki z tradycją i nie tylko. Tymczasem gorąco polecam przygotować sobie syrop z kwiatów czarnego bzu. Bo te dopiero zaczynają kwitnąć i z pewnością zdążycie zebrać i przygotować. Syrop ten jest wyjątkowo aromatyczny i smaczny. Przygotowanie go nie zajmie też wiele czasu. Ja robię go od 3 lat i na nowo się nim zachwycam. W zimie podobnie zresztą jak syrop z mniszka pijemy z herbatą, cytryną i imbirem. Cudowna sprawa. Dzięki temu nie chorujemy a nawet jak coś nas dopada to ziołowe specyfiki pomagają w wyjściu z choróbska. 
Zatem wyjeżdżamy za miasto i poszukujemy kwitnącego bzu, ja go mam akurat w ogrodzie, a może i u Was rośnie lub u sąsiada? Zbieramy baldachy w pełnym słońcu i bierzemy się za przyjemną robótkę. 

Właściwości lecznicze kwiatów czarnego bzu są szerokie:
działają wykrztuśnie i rozrzedzają katar,
działają napotnie i antywirusowo,
chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych,
wzmacniają odporność organizmu,
stabilizują krwiobieg i wzmacniają naczynia włosowate,
uśmierzają bóle (w tym ból głowy, np. podczas przeziębienia),
działają oczyszczająco i  usuwają wolne rodniki,
przyspieszają przemianę materii,
łagodzą stany zapalne skóry.
Czarny bez zawiera również substancję zwaną cholina, która obniża ciśnienie krwi i zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w organizmie.

Syrop z kwiatów z czarnego bzu: Składniki
30 baldachów czarnego bzu (kwiatostany czarnego bzu)
1 kg cukru
1 litr wody
sok z 1 cytryny

Przygotowanie syropu
1. Po zebraniu kwiatów, sprawdź dokładnie czy nie ma w nich żadnych żyjątek. Kwiaty możesz delikatnie otrzepać, natomiast nie płucz kwiatów pod wodą – to mogłoby pozbawić je intensywnego zapachu.
2. Następnie odetnij jedynie drobne gałązki z kwiatami, pozbądź się grubszych zielonych łodyg, które spowodowałby gorzki posmak syropu.
3. Kwiaty włóż do garnka, miski lub większego słoika.
4. Zagotuj  wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Zagotowaną wodą zalej kwiaty, tak by całe były przykryte przygotowanym roztworem. Możesz dodać pokrojone kawałki cytryny. Syrop odstaw na 2 dni.
5. Po tym czasie przecedź syrop przez sito. Zagotuj raz jeszcze i gorący syrop przelej do słoiczków. Odwróć do góry dnem aż d ostygnięcia.
Przechowuj najlepiej w zacienionym i chłodnym miejscu. 


Małgorzata Dachnowicz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz